Ontspannen met media

MUD24 vierkant

O ntspannen met media is het thema van de Media Ukkie Dagen, een jaarlijks terugkerende publiekscampagne van Netwerk Mediawijsheid.

Published on: April 10 2024

Ontspannen met media'. Dat is het thema van de Media Ukkie Dagen, een jaarlijks terugkerende publiekscampagne van Netwerk Mediawijsheid. Tijdens deze dagen staat het jonge kind centraal. Ouders en professionals kunnen meedoen aan allerlei activiteiten in het land en ze krijgen tips aangereikt, zoals de poster met tien tips om te 'ontspannen mét media'. De Media Ukkie Dagen 2024 duren nog tot 12 april.

Lees de tips

Iene Miene Media

Netwerk Mediawijsheid heeft ook onderzoek gedaan naar mediagebruik bij kinderen tussen 0 en 6 jaar. Iene Miene Media heet het onderzoek. Enkele resultaten:

    • 91% van ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar laten hun kinderen digitale media gebruiken om zelf iets anders te kunnen doen.
    • Activiteiten zonder schermen, zoals spelen, sporten en lezen, vindt voornamelijk samen met een ouder plaats. Dit staat in contrast met het gebruik van digitale media. Meer dan 60% van jonge kinderen maakt gebruik van digitale media zonder begeleiding van hun ouders.
    • Het digitale mediagebruik bedraagt onder jonge kinderen gemiddeld 1 uur en 51 minuten per dag, waarvan 1 uur en 39 minuten voor een scherm en 12 minuten voor luisteren naar media of bellen zonder beeld.
    • Driekwart van de ouders gebruikt digitale media voor hun jonge kinderen vanwege het plezier en de ontspanning die het biedt voor het kind. Slechts 50% van de ouders ziet echter dat het gebruik van digitale media daadwerkelijk bijdraagt aan het rustig worden van hun kinderen.

Download hier het onderzoek

 

Share item

twitter facebook