Aanmelden als uploader

K ijkwijzer waarschuwt voor mogelijk schadelijke content en is daar waar kinderen content bekijken, dus ook op videosharing platforms.

Naar aanleiding van een wijziging in de Mediawet zijn grote uploaders op YouTube, TikTok en Instagram, per 1 juli 2022 ook verplicht om Kijkwijzer toe te passen op hun content. Ben je een uploader en voldoe je aan de criteria van het Commissariaat voor de Media dan moet jij jouw kanaal registreren bij hen en je ook aanmelden bij het NICAM.

De aanmelding bij het NICAM betekent dat je kinderen moet gaan informeren over heftige en/of schadelijke beelden in jouw filmpjes. Bijvoorbeeld over video’s die mogelijk aanzetten tot discriminatie tegen bepaalde groepen, over porno en/ of extreme content die de ontwikkeling van kinderen in gevaar kan brengen.

Hoe werkt Kijkwijzer?

Voor mogelijk schadelijke content op video sharing platforms is een nieuwe Kijkwijzer ontwikkeld. De inhoud lijkt op het huidige Kijkwijzer-systeem maar is volledig toegespitst op online content. Er wordt gebruik gemaakt van een vragenlijst die vraagt naar mogelijk schadelijke inhoud. Uploaders vullen de vragenlijst in over hun video en krijgen vervolgens geautomatiseerd een classificatieresultaat. Het uitgangspunt is dat de vragenlijst kort is en makkelijk in te vullen, zonder afbreuk te doen aan de validiteit en betrouwbaarheid van de classificaties.

Aanmelden

Voldoe je aan deze criteria, dan moet je je aanmelden bij het Commissariaat voor de Media en bij het NICAM door hieronder te klikken op 'Aanmelden'. Na het invullen van het formulier ontvang je via e-mail meer informatie over de procedure.

Let op; je mag Kijkwijzer waarschuwingen of pictogrammen alleen gebruiken nadat je bent aangemeld en je een training hebt gevolgd bij het NICAM.

Hoe kun je je aanmelden? Hierbij de acties op een rij:

1. Doe de registratiecheck
Voldoe je aan de criteria in de registratiecheck bij het Commissariaat voor de Media? Vul dan ons aanmeldformulier in.

2. Vul het aanmeldformulier in
Klik op de knop aanmelden en vul daar de gevraagde informatie in. Het NICAM beoordeelt na jouw aanmelding of je inderdaad moet gaan waarschuwen. Na jouw aanmelding neemt het NICAM contact met je op voor de vervolgstappen.

3. Registreer codeurs
Het beoordelen en classificeren van jouw video's doe je zelf. Je krijgt daarvoor van het NICAM een training, zodat je dit zelfstandig kunt doen. Iedere aangesloten partij dient minimaal één persoon aan te wijzen die de training gaat doen. Dit wordt een Kijkwijzer codeur. 

Let op; je mag Kijkwijzer waarschuwingen of pictogrammen alleen gebruiken nadat je een training hebt gevolgd bij het NICAM.

Informeren

YouTube
Door aansluiting bij het NICAM kun je jouw video's als uploader op YouTube zelf video’s classificeren of beoordelen met het Kijkwijzer Online-systeem en de content voorzien van de juiste leeftijds- en inhoudspictogrammen.

TikTok en Instagram
Ben je een uploader op Instagram en TikTok dan geldt dat je al jouw content vooraf moet beoordelen. Wanneer er beelden inzitten die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor kinderen, dan moet je de kijker hier vooraf voor waarschuwen. Op dit moment onderzoeken we samen met uploaders op welke manier we kunnen waarschuwen.

Kosten

De kosten voor aansluiting bedragen 150 euro per jaar. Daarnaast bedragen de kosten per codeur, per jaar 250 euro. Iedere uploader dient minimaal één codeur aan te wijzen. Per januari 2023 kunnen er kosten per video bijkomen maar dit is nog niet vastgesteld.

Toezicht

Als uploader dien je jezelf ook te registeren bij het Commissariaat van de Media (CvdM). Het CvdM houdt toezicht op de naleving van de Mediawet. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Commissariaat van de Media.

Reclame in online video

Naast de bescherming van minderjarigen tegen mogelijk schadelijke content moet volgens de Mediawet een uploader die zélf reclame aanbiedt er ook zelf voor zorgen dat deze als zodanig herkenbaar is. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Stichting Reclame Code.

Contact

Heb je nog vragen of wil je eerst persoonlijk met het NICAM overleggen? Bel dan naar 035-6460860 of stuur een e-mail naar info@nicam.nl.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de classificatie van online content? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief.

Deel item

twitter facebook